כפיפות להוראות הצוואה
בעולם המשפטי המורכב של דיני ירושה וצוואות, ישנו נושא חשוב שראוי להבנה מעמיקה – כפיפות
אחד ההליכים הבירוקרטיים המוטלים על יורשיו של אדם שלא הותיר צוואה, הוא הוצאת צו ירושה. איך מוציאים צו ירושה? היכן ומי רשאי להוציא אותו? כל המידע במאמר הבא!
כשנפטר לא משאיר צוואה, מתחלק עיזבונו על פי חוק הירושה התשכ"ה-1965. למימוש העיזבון, נדרש צו ירושה. בקשה לצו ירושה מוגשת לרשם הירושות או לבית דין רבני, עצמאית, או באמצעות עורך דין. הצו כולל את תאריך הפטירה, שמות היורשים וחלקם בעיזבון והליך קבלתו ייקח חודש עד שלושה במקרים הרגילים.
צו ירושה הוא בעצם מסמך משפטי המצהיר מיהם יורשיו של אדם ועל חלוקת הרכוש של אדם שנפטר בין יורשיו. צו ירושה ניתן על ידי הרשם לענייני ירושה, לאחר שבחן את הבקשה לצו ירושה מוגשת בדרך כלל על ידי אחד היורשים או על ידי מי שמונה כאחראי על העזבון. אם המנוח ערך צוואה, יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה כדי שהצוואה תיכנס לתוקף ולא בקשה לצו ירושה. צו קיום צוואה הוא למעשה צו הצהרתי על זהות היורשים של מנוח המבוסס על צוואה לה מבקשים לתת תוקף. אם המנוח לא ערך צוואה, הירושה תתחלק על פי צו ירושה בין היורשים החוקיים שלו על פי סדר הירושה הקבוע בחוק הירושה. צו ירושה הוא מסמך חשוב מאוד, שכן הוא מסדיר את חלוקת הרכוש של המנוח ומאפשר ליורשים להתחיל בתהליך העברת הרכוש לידיהם.
אין כל חובה בדין להוציא צו ירושה, אך ללא צו הירושה כאמור לא ניתן להעביר את הנכסים מהמנוח ליורשים. ישנם יורשים פוטנציאלים אשר נמנעים במכוון מהוצאת צו ירושה, מחשש שידרשו לשאת בחובות שהותיר המוריש אחריו.
כדי להוציא צו ירושה כאמור יש להגיש בקשה למתן צו ירושה, את הבקשה רשאים להגיש את הבקשה יורש של הנפטר, מנהל העיזבון או נושה של הנפטר. ניתן להגיש אותה במשרדי רשם הירושות הנמצא במחוז בו התגורר המוריש טרם פטירתו , דרך אתר האינטרנט של רשם הירושות או בדואר רשום.
לטופס הבקשה מצרפים אגרות תשלום מאושרות, תעודת פטירה של המנוח (במידה ואינו בעל תעודת זהות ישראלית). בנוסף, יש להמציא הוכחה שהבקשה מוגשת בידיעת כל היורשים. אם יורש מבקש להסתלק מהעיזבון, יש לצרף תצהיר הסתלקות, חתום בידי עורך דין או נוטריון. כשיש ייצוג של עורך דין, יצורף גם ייפוי כוח.
לאחר שתיבדק תקינות הבקשה, יפרסם הרשם הודעה בעיתונות על הבקשה לצו הירושה, כדי ליידע את הציבור. העתק של הבקשה יישלח לאפוטרופוס הכללי, שיצטרף להליך אם אחד היורשים קטין או חסר ישע.
הליכי צו הירושה, מחייבים באגרות, שניתן לשלם בשירות התשלומים הממשלתי, בכרטיס אשראי עמדות התשלום בלשכות רשם הירושות, או בסניפי בנק הדואר. סכומי האגרה משתנים מעת לעת, כאשר תשלום מקוון מקנה הנחה בתשלום. נכון ליום 18.6.2024 סכומי האגרה הינם:
במקרים בהם ישנה צוואה, אך ישנם גם נכסים אשר הצוואה לא התייחסה אליהם, כדי לחלק נכסים אלה יש להוציא צו ירושה לגביהם, או במקרים בהם פסל בית המשפט את הצוואה.
לבקשה לצו ירושה עשויות להיות גם התנגדויות, למשל, בטענה על קיומה של צוואה, או בטענה לזכאות לחלק בירושה, שאינה מצוינת בבקשה לצו, לכן כדאי להתייעץ עם עורך דין ירושה מומלץ טרם הגשת הבקשה.
התנגדויות למתן צו ירושה ניתן להגיש בתוך שבועיים מיום פרסומה בעיתון. לעיתים יאשר רשם הירושות הארכה, כל עוד הצו לא ניתן. לאחר מתן צו הירושה, לא ניתן עוד להגיש התנגדויות, אך ניתן לנקוט צעד בשם "ביטול צו ירושה".
בקשה למתן צו ירושה תועבר לטיפול בית המשפט לענייני משפחה, במקרים שבהם הוגשה התנגדות, כשהמדינה או מוסדותיה הם צד לבקשה, כשהאפוטרופוס הכללי מצטרף, או כשהבקשה מעוררת סוגיות של סמכות שיפוטית.
כאשר בצו הירושה נפלה טעות, כגון טעות במספר הזהות או שמם של היורשים ניתן לבקש לשנות את צו הירושה. כך גם כאשר הושמטו יורשים חוקיים של המנוח, כגון יורש שנפטר לפני המנוח או ילדיו, ניתן לבקש מרשם הירושה לשנות את הצו.
רשם הירושות מנפיק כיום וחותם את הצווים בצורה דיגיטלית. צו הירושה נשלח למבקש בדואר האלקטרוני וניתן למצוא אותו גם באזור האישי באתר השירותים והמידע הממשלתי. עם קבלת צו הירושה ניתן לפנות לבנקים, ללשכת רישום המקרקעין בטאבו, ולכל גוף המחזיק בנכסי העיזבון אשר היו שייכים למנוח, ולקבל את החלק של כל יורש בהתאם לצו הירושה.
* אין באמור לעיל להוות יעוץ משפטי או תחליף ליעוץ משפטי.
בעולם המשפטי המורכב של דיני ירושה וצוואות, ישנו נושא חשוב שראוי להבנה מעמיקה – כפיפות
בעולם המורכב של דיני ירושה, מתן צו ירושה וצו קיום צוואה הם שלבים קריטיים בתהליך
כאשר אדם נפטר והותיר אחריו צוואה, ההנחה היא כי העיזבון יחולק בהתאם להוראות המפורשות בצוואה.
להאזנה: הטיפול הנדרש עבור מימוש הצוואה שהשאיר אחריו המנוח היא ברוב המקרים אירוע המשלב
ביטול צו ירושה הינו הליך משפטי המתבקש כאשר ישנה טעות בצו הירושה כגון הדרת
על פי חוק הירושה שנחקק בשנת 1965, לכל אדם יש אפשרות ליצור צוואה המתארת
התנגדות לצו ירושה הינו הליך משפטי שמטרתו למנוע מתן צו ירושה בשל בקשה שהוגשה לרשם
זקוקים לייעוץ וייצוג בענייני ירושה? עורך דין צו ירושה קמרי עוסק בתחום הירושה, לרבות בהגשת
להאזנה: בקשה לצו ירושה מוגשת כאשר מוריש נפטר ויש צורך בצו אשר מצהיר מיהם
להאזנה: בקשת תיקון צו ירושה מעוגנת בסעיף 72 לחוק הירושה. צו ירושה ניתן בדרך
עורך דין גיא קמרי, חבר לשכת עורכי הדין בישראל, הוא המייסד של משרד קמרי ושות'. עורך הדין גיא קמרי מחזיק בניסיון רב – שהקנה לו הרבה מאוד ידע מקצועי – בדיני ירושה, דיני עזבון ודיני ירושת משק חקלאי. עורך דין גיא קמרי מייצג את לקוחותיו הן בבית המשפט והן במהלך הליכי גישור.