רישום ירושה

להאזנה:

 

מהו רישום ירושה ומה חשוב לדעת על ההליך?

קיבלתם דירה בירושה ועכשיו נותר לכם להעביר אותה על שמכם, נשמע פשוט למדי, נכון? מסתבר שלא מדובר בהליך פשוט כל כך אלא על הליך מורכב הכולל לא מעט נקודות משפטיות עליהן יש לתת את הדעת ולהתעכב. אז כיצד מבצעים רישום ירושה של דירה בטאבו? על אילו נושאים אתם חייבים להקפיד כאשר אתם מבצעים את המהלך וכמה זמן כל זה לוקח? הכנו לכם מדריך עם כל הפרטים שצריך לדעת.

מהו רישום ירושה?

כדי שדירה שקיבלתם בירושה תהיה רשומה על שמכם באופן רשמי, עליכם לרשום אותה בפנקס רישום המקרקעין או בטאבו. תהליך רישום הנכס שעבר בירושה אינו רק הליך פורמלי משפטית אלא צעד מכריע להבטחת מעבר הבעלות של הנכס אליכם. הבנת הניואנסים של רישום ירושה חשובה, שכן היא כרוכה בהקפדה על חוקים ותקנות ספציפיים המסדירים את הנושא.

 

רישום ירושה

 

מתי אפשר להתחיל את הליך הרישום?

התחלת תהליך רישום הירושה צריכה להיות בראש סדר העדיפויות שלכם, באופן אידיאלי זמן קצר לאחר פטירתו של המנוח. המסגרת המשפטית בישראל קובעת כי יורשים צריכים להתחיל בהליך תוך פרק זמן סביר כדי למנוע עיכובים שעלולים לגרום למחלוקות פוטנציאליות בין יורשים או אפילו לאתגרים משפטיים שונים.

את רישום הירושה תוכלו להתחיל לאחר שתסדירו את קיום הצוואה, או בדרך של צו ירושה או בדרך של קיום צוואה.

את צו הירושה אתם מבקשים במידה והמנוח לא הותיר אחריו צוואה בחייו. במצב שכזה עליכם לפנות לרשם לענייני ירושה כדי לבקש את הצו ולאחר שתקבלו אותו תוכלו להמשיך בהליך רישום הזכויות וזאת כמובן במידה ואתם היורשים על פי חוק. מדובר בצו המסדיר את חלוקת העיזבון של מנוחים שלא ערכו צוואה בחייהם. במילים פשוטות – הצו מסדיר מיהם היורשים, מהם זכויותיהם ומהו סדר היורשים. צו הירושה צריך להיות מאושר על ידי הרשם לענייני ירושה או על ידי בית דין דתי המוסמך לכך. במידה והמנוח הותיר אחריו צוואה ערוכה כדין, תוכלו לקיים אותה בדרך של צו קיום צוואה, גם אותו מבקשים מהרשם לענייני ירושה או מבית דין דתי המוסמך לכך.

תהליך רישום הירושה בטאבו

אמנם זה נשמע לאנשים כמו דבר ברור מאליו, אך למעשה השלב הראשון של רישום ירושה בטאבו יהיה לוודא שהזכויות שהועברו אליכם באמת היו רשומות על שם המוריש. קרו כבר דברים מעולם ואנשים גילו שהורישו להם נכסים שאינם רשומים בטאבו כראוי, לכן ההליך מתחיל בבדיקה זו הכוללת הנפקת מסמך נסח טאבו. אם הזכויות מוסדרות ואין כל בעיה, ממשיכים הלאה לבקשת צו המורה על זהותכם כמי שיש לרשום על שמם את הזכויות בנכס, דהיינו צו ירושה או צו קיום צוואה עליהם דיברנו קודם.

השלב הבא יהיה לגשת לטאבו או ללשכת רישום המקרקעין הרלוונטית לכם ולהגיש בה טופס בקשה לרישום מקרקעין, לטופס זה קוראים גם בקשה לרישום הורשה. עליכם לחתום על הטופס, אם מונה מנהל עיזבון הוא יחתום על הטופס ויש גם לחתום על תצהיר רלוונטי להגשת הבקשה, כמובן בנוכחות עורך דין.

אילו מסמכים נוספים אתם צריכים להגיש או להכיר בהליך?

  • אם מדובר בהליך רישום ירושה במקרקעין שונים אשר מנוהלים באותה הלשכה, ההמלצה היא לפרט לגבי כל אחד מהנכסים על גבי אותה הבקשה.
  • עליכם להוסיף לבקשה צו קיום צוואה או צו ירושה מאושר ומקורי, אם אתם רוצים להגיש עותק נאמן למקור, עליו להיות מאושר על ידי מי שהנפיק את הצו.
  • אם הרשם לענייני ירושה אישר את צו קיום הצוואה או צו הירושה, אין צורך שתצרפו את הצו, במקרים כאלה יהיה עליכם לכתוב בבקשה את פרטי המנוח המלאים.

 לאילו נושאים עליכם לשים לב בהליך?

כאשר אתם עוברים את ההליך, עליכם לשים לב למשמעות המיסוי ברישום המקרקעין בירושה בטאבו. כדאי לדעת שהעברת בעלות על דירה או בית ליורשים לא נחשבת כאירוע מס שכן לא מדובר בעסקת מקרקעין. מצד שני, גם כדאי לדעת שבמידה והנכס יימכר על ידי אחד מהיורשים בעתיד, אז דווקא כן יכול להיות חיוב מס שבח עבור עליית שווי הנכס ממועד הרכישה שלו על ידי מי שהוריש אותו ועד לרגע בו הנכס נמכר.

מצב מורכב זה ניתן לניהול, אך יש צורך בליווי מקצועי של עורך דין ירושה העוסק אף בתחום המקרקעין וזאת כדי שניתן יהיה לבצע את תכנון המס ואף למצוא פתרונות שונים שיסייעו לחסוך את המס או לצמצמו, לדוגמה באמצעות הסכם חלוקת עיזבון.

אילו טיפים יסייעו לכם בהליך רישום הירושה?

אמנם מדובר בהליך בירוקרטי ושכזה הוא מנוהל בעצלתיים, אך ישנם כמה דברים שאתם כיורשים יכולים לעשות כדי לזרז אותו ולהפוך אותו לאפקטיבי יותר. פעלו במהירות ואל תתמהמהו, כל עיכוב שכזה יכול להוביל למחלוקות מיותרות, אם אתם יודעים על נכס שאמור לעבור אליכם בירושה, פעלו כדי להעבירו במהירות. ודאו גם שכל המסמכים המצויים ברשותכם מדויקים ומאומתים כדין, כל שגיאה בנושא זה עלולה להוביל לפגיעה בהליכי הרישום או למנוע את הרישום ככלל.

עוד טיפ קטן אך חשוב – שמרו על תקשורת פתוחה ומטיבה עם היורשים האחרים, עליכם לפעול מולם בשקיפות ולדרוש שקיפות ושיתוף פעולה בחזרה, כי בסופו של דבר כל היורשים חותרים לאותה המטרה – לסיים את ההליך במהירות, ללא סכסוכים מיותרים ובמינימום הוצאות.

כאשר מבצעים הליך רישום ירושה באופן מדויק ומקצועי, הוא יכול לקחת גם ימים ספורים בלבד, כמובן ככל שכבר ניתן צו ירושה או צו קיום צוואה וכאשר כל המסמכים הוגשו גם כן. אתם יכולים לבצע את ההליך בעצמכם, אך כמו בכל נושא משמעותי אחר בחיים – מומלץ מאוד להשאיר את העבודה לבעלי המקצוע המתמחים בתחום.    

שתפו עם חברים
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
מחבר המאמר
עורך דין גיא קמרי
עורך דין גיא קמרי

עורך דין גיא קמרי, חבר לשכת עורכי הדין בישראל, הוא המייסד של משרד קמרי ושות'. עורך הדין גיא קמרי מחזיק בניסיון רב – שהקנה לו הרבה מאוד ידע מקצועי – בדיני ירושה, דיני עזבון ודיני ירושת משק חקלאי. עורך דין גיא קמרי מייצג את לקוחותיו הן בבית המשפט והן במהלך הליכי גישור.

מאמרים נוספים עבורך
דילוג לתוכן