צוואה שנשתכחה

אדם ערך צוואה לפני שנים רבות, ולאחר מכן עבר שינויים משמעותיים בחייו, כגון נישואים שניים, גירושים, ילדים נוספים ועוד. ייתכן שבמקרה כזה יטען אדם שהצוואה אינה משקפת עוד את רצונו של המצווה, כיוון שהוא שכח ממנה לאחר שעבר זמן רב ממועד עריכתה או שיחסיו עם יורשיו השתנו באופן משמעותי, הייתכן?

מהי צוואה שנשתכחה?

צוואה שנשתכחה הינה טענה משפטית לפיה אדם ערך צוואה בעברו, אך עם חלוף השנים ושינוי נסיבות בחייו היא נשתכחה מליבו, כך שלא ניתן לומר עוד כיום לאחר שנים רבות שהיא משקפת את רצונו ויש לפסול אותה.

הסוגיה שנידונה בעבר בפסיקת בתי המשפט הגיעה עד לפתחו של בית המשפט המחוזי בשנת 2022, לאחר שהוגש ערעור על החלטת בית המשפט לענייני משפחה אשר קיבל את הטענה וביטל את הצוואה הישנה בטענה שהיא נשתכחה מליבו של המנוח ואינה משקפת את רצונו. בית המשפט המחוזי דחה את הטענה לאחר שבחן את התנהגותו של המנוח לאורך השנים וקבע שלא היה ניתן ללמוד ממנה כי הוא שכח את הצוואה. בין היתר, קבע בית המשפט שהמנוח שמר את הצוואה במקום בטוח, לא ביטל אותה באופן רשמי, ואף התבטא מספר פעמים בנוגע לרצונו לחלק את רכושו באופן שנקבע בה.

 

 

בית המשפט קבע לבסוף שאין עילה משפטית לביטול צוואה מחמת "שנשתכחה". חוק הירושה הישראלי אינו מכיר בעילה זו. בית המשפט ציין שפסיקה קודמת הרחיבה את האפשרויות לפרש צוואות להוסיף או לגרוע סעיפים מהצוואה, אך לא קבעה שניתן לבטל צוואה כליל בטענה זו. לא ניתן לבטל צוואה ברורה ומושלמת, ללא פגם משפטי, באמצעות דוקטרינה שאינה מעוגנת בחוק.

נכון, ייתכנו מקרים קשים שבהם יתעורר חשש שרצונו האמיתי של המנוח לא בא לידי ביטוי בצוואה והשתנה עם חלוף הזמן והנסיבות. עם זאת, תחושות אלו, קשות ככל שיהיו, אינן נדירות בתחום דיני הירושה. בית המשפט אינו רשאי לפעול על סמך תחושת צדק אישית, ולבטל צוואה בטענה שנשתכחה, כאשר הדבר אינו אפשרי מבחינה משפטית וחוק הירושה אינו מתיר זאת שכן מדובר בהתערבות בוטה ברצונו האחרון של אדם שנפטר, כאשר הוא אינו בין החיים ואינו יכול להשמיע את דעתו.

מתי יבטל בית המשפט צוואה מחמת שנשתכחה?

למרות שבית המשפט דחה את הטענה כי צוואה שנשתכחה הינה עילה עצמאית לביטול צוואה, יתכנו מקרים חריגים בהם בית המשפט יפסול צוואה שנשתכחה על דרך הפרשנות, והוספת תנאי מפסיק בהתאם לסעיף 44 לחוק הירושה. כלומר, ניתן יהיה לקבל את הטענה כי הצוואה נשתכחה מליבו של המצווה ועל כן מדובר בתנאי מפסיק היכול להביא לביטול צוואה, אך אלו יהיו בגדר מקרים חריגים, ומידת ההוכחה הדרושה להתקיימותו של תנאי מפסיק בעקבות שכחת צוואה, הינה מידת הוכחה גבוהה של מעל לספק סביר.

שתפו עם חברים
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
מחבר המאמר
עורך דין גיא קמרי
עורך דין גיא קמרי

עורך דין גיא קמרי, חבר לשכת עורכי הדין בישראל, הוא המייסד של משרד קמרי ושות'. עורך הדין גיא קמרי מחזיק בניסיון רב – שהקנה לו הרבה מאוד ידע מקצועי – בדיני ירושה, דיני עזבון ודיני ירושת משק חקלאי. עורך דין גיא קמרי מייצג את לקוחותיו הן בבית המשפט והן במהלך הליכי גישור.

מאמרים נוספים עבורך
דילוג לתוכן