מעורבות בעריכת צוואה

להאזנה:

 

מעורבות בעריכת צוואה, יכולה לעלות עד כדי סעד של ביטול צוואה. מנגנון זה נועד לשם שמירה על זכויות המצווה, ושמירת טוהר מידות בעריכת צוואות. כאשר נהנה בצוואה, כזה שהמוריש מחליט לחלק לו את רכושו במלואו, או ברובו, מעורב בעריכת הצוואה, יש משום כך להעלות סימני שאלה ותמיהה לגבי כשרות הצוואה. כך שבמקרה שנהנה הי המעורב בעריכת צוואה, כגון הסעת המוריש למקום כריתת הצוואה, הכתבת צוואת המוריש לפי מילותיו של הנהנה, או השפעה על חלוקת הירושה בצוואה, מעידים על מעורבות בעריכת הצוואה.

 

הוראות חוק הירושה – מעורבות בעריכת צוואה:

המסגרת החוקית לגביי מעורבות בעריכת הצוואה, מעוגנת בסעיף 35 לחוק הירושה. על מנת לבטל צוואה בעילת מעורבות עריכת הצוואה, יש לבחון מספר קריטריונים.

  • הוראות הצוואה למעט צוואה בעל פה, המזכה את מי שערך אותה.
  • במידה והוראות הצוואה מזכות עד לעשייתה.
  • במידה והוראות הצוואה מזכות בן זוג של מי שלקח חלק בעריכתה או היה עד לה.

מעורבות בעריכת צוואה
מעורבות בעריכת צוואה

פסק דין בעניין מעורבות בעריכת צוואה:

כך למשל עלה בפרשת א.ז. ז"ל (ת"ע (טבריה) 4793-02-10 א.ז. ז"ל נ' א.ז. ואח').  באותו מקרה, המנוחה, אישה ערירית שהוגדרה על ידי בית המשפט כ"חסויה". ערכה צוואה בה היא מדירה קרובת משפחה, אחיינית, לאחר שזו מונתה לאפוטרופוסית שלה. לטובת אדם שהיה שכן של המנוחה לאורך שנים. כאשר המנוחה ביטלה צוואה קודמת שחילקה את כל רכושה בין שני קרובי משפחתה היחידיים, האחיינים, לטובת השכן.

בית המשפט ביטל את צוואתה האחרונה של המנוחה בה הורישה את כל רכושה לשכן, ופסק:

(1) המנוחה לא הייתה כשירה להבחין בטיבה של הצוואה, כך שלא ידעה על מה חתמה.

(2) לפי מבחן ה"שכל הישר", השכן היה מעורב באופן עריכת הצוואה, ובפרט השפעה בלתי הוגנת, כך שנציל את תלותה של המנוחה בו.

(3) השכן ניצל את המנוחה ניצול כלכלי, עוד לפני מועד כריתת הצוואה, כך שביקש שהמנוחה תעביר לרשותו כספים בעודה בחיים.

(4) על כן השכן דבק עוון מוסרי, שידע, הוא וכל סביבתה הקרובה של המנוחה, כי אינה כשירה לצוות צוואה, וקיים דופי בכושר השיפוט שלה, שכן הייתה מוכנה לחלק כספים ורכוש לכל אדם שיבקש ממנה מפאת מצבה הבריאותי.

לשם בחינה האם היתה מעורבות בעריכת צוואה מצד הזוכה על פיה, ישנה חשיבות מרובה להיוועץ עם עורך דין ירושות הבקיא בתחום הצוואות והירושות.

* האמור לעיל אינו מהווה יעוץ משפטי

שתפו עם חברים
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
מחבר המאמר
עורך דין גיא קמרי
עורך דין גיא קמרי

עורך דין גיא קמרי, חבר לשכת עורכי הדין בישראל, הוא המייסד של משרד קמרי ושות'. עורך הדין גיא קמרי מחזיק בניסיון רב – שהקנה לו הרבה מאוד ידע מקצועי – בדיני ירושה, דיני עזבון ודיני ירושת משק חקלאי. עורך דין גיא קמרי מייצג את לקוחותיו הן בבית המשפט והן במהלך הליכי גישור.

מאמרים נוספים עבורך
דילוג לתוכן