חוק הירושה

להאזנה:

 

ירושה היא נושא מורכב ולעתים טעון רגשית, שהיה נושא לאינספור מאבקים משפטיים לאורך ההיסטוריה. בין אם מדובר בעיזבון של בן משפחה או בירושה אחרת, כשעוסקים בחלוקת הנכסים לאחר שמישהו נפטר לעתים נוצרים סכסוכים לא נעימים.

אולם, מלבד מתן השראה לדרמות קולנועיות, לחוק הירושה תפקיד קריטי הן מבחינת חלוקת העושר והן מבחינת הדינמיקה המשפחתית. מאמר זה יספק לכם מדריך להבנת חוק הירושה, וכיצד הוא עשוי להיות רלוונטי אליכם.

 

מהי ירושה

ירושה היא התהליך במסגרתו עובר עזבונו של אדם ליורשיו. לפעולה הזו חשיבות גדולה במיוחד, שכן היא מעבירה את כלל הרכוש מאדם אחד לאנשים אחרים. כפי שעולה מחוק הירושה, ישנן שתי דרכים עיקריות בהן המעבר הזה קורה:

  1. ירושה לפי דין, כלומר לפי ההוראות הקבועות בחוק (בעיקר חוק הירושה).
  2. ירושה על פי צוואה, שבה המצווה מורה למי וכיצד יעבור רכושו.

 

פעולת הירושה נעשית ברגע שאדם כבר נפטר, ולכן מכניסים אנשים אחרים בנעליו שייהנו מרכושו. לכן עולה שאלה חשובה – מי האנשים שצריכים להיכנס בנעליו? משום שהנפטר כבר לא יכול לספק תשובה לשאלה הזו, ישנה חשיבות גדולה מאוד לתשובה לשאלה הזו.

חוק הירושה
חוק הירושה

 

משמעות הירושה על החברה

כאשר נוסח חוק הירושה, נלקחה בחשבון העובדה שירושה מעצבת חלק גדול ממבנה העושר החברתי, ולכן לשיטת המשפט יש עניין וחשיבות גדולה לגבי האופן בו תתבצע הירושה. העובדה שבסוף חייו כל אדם זוכה לבחור ולמי יעבור רכושו ובכך לשמור עליו, אינה מובנת מאליה, שכן אפשרות נוספת היא שכאשר אדם נפטר רכושו יעבור למדינה ובכך לכלל.

יתרון ביכולת הזו, היא שיש אינטרס להשקיע בצבירת רכוש ובכך לייצר ערך לחברה. החיסרון הברור בכך הוא שהעושר נשמר כך אצל העשירים, ופערים מתעצמים בין דור לדור. כדי להתמודד עם הבעיה, המדינה מציעה מספר פתרונות, ביניהם מס ירושה או סעיף חוק שקובע שבהיעדר יורשים רכוש הנפטר יעבור למדינה.

 

מי היורשים

כאמור, ישנן שתי דרכים עיקריות להעברת ירושה. כעת נפרט על שתיהן:

 

ירושה על פי צוואה

סעיף 2 לחוק הירושה, מגדיר את האפשרות לאדם לבחור את יורשיו באופן חופשי, גם אם הם זרים מוחלטים. בשל החשיבות הרבה של הצוואה, והעובדה שהמוריש לא יכול להסביר את בחירותיו, ישנם כללים רבים לגבי עריכת צוואה שמטרתם הבטחה שרצונו של הנפטר נשמר לאחר מותו. הכללים מגדירים את הצורה והתוכן של הצוואה, כך שלא יהיו סכסוכים בנוגע לרצון המקורי של הנפטר, והוא יישמר בצורה מקסימלית.

כדי לשמור במידה מרבית על זכויות המוריש, מומלץ להתייעץ עם עורך דין בעת ניסוח צוואה, כדי לוודא שרצון המוריש נשמר וצוואתו תזכה לתוקף משפטי. שני עקרונות חשובים במשפט הישראלי לגבי ירושה בצוואה, הם עקרון השריון ועקרון הצוואות הדדיות.

 

עקרון השריון

עקרון השריון קובע שניתן לבחור להוריש חלק מהרכוש בצורה חופשית, אך חלק ממנו יהיה מובטח ליורשים על פי דין (בן/ בת זוג, ילדים וכו'). העיקרון אמנם לא חל בישראל, אך קיימת ברירת מחדל שמבטיחה ירושה ליורשים אלו, ככל שהמוריש לא בחר לשנות זאת.

 

צוואות הדדיות

כאמור, אחת המטרות העיקריות של חוק הירושה היא הבטחת היכולת של המוריש לשמור על החופש לעשות ברכושו ככל שיחפוץ. לכן, סעיף 8 לחוק הירושות אוסר לעשות עסקאות בירושה עתידית. כלומר, גם אם כרגע שמעון עתיד לקבל את עזבונו של דוד כאשר ייפטר, אסור לשמעון לקיים עסקאות בעיזבון. הרעיון מאחורי האיסור הוא הבטחת החופש של המוריש לשנות את צוואתו ככל שירצה לעשות זאת.

אולם, ניתן להתנות צוואה בצוואה של בן זוג, כך שתוכלו להבטיח שהזכויות של ילדיכם נשמרות. כלומר, חרף האמור בפסקה הקודמת, ניתן לקבוע צוואה שמעבירה את כספו של המנוח לבן הזוג, אך ורק אם קיימת לבן הזוג צוואה דומה. חשוב לציין שלא ניתן מנוע מאיש לשנות את צוואתו, אלא רק לדאוג שהצוואה תכנס לתוקף במידה ובן הזוג גם הסכימו להוריש את רכושם באופן המוסכם על שני הצדדים.

 

ירושה על פי דין

לעתים אין ברשותו של אדם צוואה תקפה, או שהיא אינה בת ביצוע. במקרה כזה יש חשיבות גדולה לסעיפי חוק הירושה שקובעים לאן יגיע הרכוש. לפי סעיף 10 לחוק הירושה, ישנם שלושה "סדרים" של ירושה, שמגדירים מי יהיה היורש של הרכוש:

  • סדר ראשון – בן/ בת זוגו וילדיו.
  • סדר שני – ככל שאין כאלו, היורשים יהיו ההורים או האחים.
  • סדר שלישי – ככל שאין גם הורים או אחים, יירשו את הרכוש הסבים או הדודים.
  • לפי סעיף 17 לחוק הירושה, במידה ואין צוואה ואף אחד מבני המשפחה שהוזכרו לא יכול לקבל את הרכוש, הרכוש עובר באופן אוטומטי למדינה.

 

בנוסף, חוק הירושה מסדיר את הירושה לבן/ בת הזוג, וקובע להם ירושה גבוהה באופן יחסי. חשוב להיוועץ בעורך דין שמכיר באופן עמוק את חוק הירושה, ובכך לדאוג לכך שרכושכם יגיע למקום בו אתם חפצים שהוא יגיע, ולא לגורם שעשוי לקבל את הירושה מכח הדין, אך הוא לא הגורם בו אתם מעוניינים.

 

יורשים פסולים

חוק הירושה מגדיר בנוסף מי יכול לרשת את המוריש, מבחינת החוק. כך, יורש שגרם בכוונה או ניסה לגרום למותו של המוריש, לא יכול לרשת אותו. בנוסף, מי שניסה להשמיד את הצוואה, או ניסה לתבוע לפי צוואה מזויפת, לא ייהנה מהירושה גם כן. לבסוף, עד או מי שנטל חלק בעריכת הירושה צריך להיות אדם שונה ממי שנהנה ממנה. לכן, גם אנשים אלו לא יזכו להנות מרכוש המוריש.

 

לסיכום

חוק הירושה הוא היבט קריטי הן בחלוקת העושר והן בדינמיקה המשפחתית. הוא מסביר כיצד ירושה מתייחסת לתהליך בו עובר עזבונו של אדם ליורשיו, בין באמצעות ירושה על פי דין ובין על פי צוואה. בנוסף, לדיני הירושה תפקיד משמעותי בעיצוב מבנה העושר החברתי, ולממשלות יש עניין רב באופן ביצוע הירושה.

אנו ממליצים מאוד להתייעץ עם עורך דין בעת עריכת צוואה, על מנת לוודא שהצוואה תקפה משפטית ורצונות המוריש נשמרים. אם אין לאדם צוואה תקפה או ניתנת לאכיפה, יש חשיבות רבה לסעיפי חוק הירושה הקובעים מי יהיה היורש של הנכס ואלו לא תמיד ימלאו את רצונו בצורה מלאה. לעורך דין גיא קמרי ניסיון עשיר בניסוח צוואות והליכי ירושה. פנו אלינו לקבלת ייעוץ משפטי כדי לשמור על זכויותיכם באופן מיטבי.

ירושה היא התהליך בו עובר עזבונו של אדם ליורשיו. ישנן שתי דרכים עיקריות שבהן קורה המעבר, ירושה על פי חוק או ירושה על פי צוואה. ירושה חשובה מכיוון שהיא מעבירה את כל הרכוש מאדם אחד לאנשים אחרים, מה שמביא להשפעות אישיות וכלכליות חשובות מאוד.

ישנן שתי דרכים עיקריות להעברת ירושה: ירושה על פי צוואה וירושה על פי דין. ירושה בצוואה מוגדרת בחוק הירושה, ומאפשר לאדם לבחור את יורשיו בחופשיות, גם אם הם זרים גמורים. הירושה על פי דין נקבעת על פי סעיפי חוק הירושה אשר קובעים לאן יעבור הרכוש כאשר אין לנפטר צוואה הניתנת לאכיפה.

לפי סעיף 10 לחוק הירושה, קיימים שלושה "סדרי ירושה", המגדירים מי יהיה היורש של הנכס: בן זוג וילדים; ההורים או האחים; הסבים והדודים. לפי סעיף 17 לחוק הירושה, אם אין צוואה ואף אחד מבני המשפחה הנזכרים לא יכול לקבל את הנכס, הרכוש עובר אוטומטית למדינה.

בחוק הירושה תנאים רבים שמגדירים כיצד צריכה להיחתם הירושה, מה הפרוצדורה להכניסה לתוקף ומה התוכן שכלול בה. הימנעו מבעיות שייגרמו לאחר הירושה בהן יהיה קשה לטפל, ועלולות לגרום לסכסוכים משפטיים. מומלץ לפנות לעורך דין מקצועי שיכול לעזור לכם לדאוג לכך שההליך יעבור בצורה חלקה.

שתפו עם חברים
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
מחבר המאמר
עורך דין גיא קמרי
עורך דין גיא קמרי

עורך דין גיא קמרי, חבר לשכת עורכי הדין בישראל, הוא המייסד של משרד קמרי ושות'. עורך הדין גיא קמרי מחזיק בניסיון רב – שהקנה לו הרבה מאוד ידע מקצועי – בדיני ירושה, דיני עזבון ודיני ירושת משק חקלאי. עורך דין גיא קמרי מייצג את לקוחותיו הן בבית המשפט והן במהלך הליכי גישור.

מאמרים נוספים עבורך
דילוג לתוכן