סכסוכי ירושה

עורך דין סכסוכי ירושה

עורך דין סכסוכי ירושה הינו עורך דין העוסק בתחום דיני ירושה וצוואות, בעל נסיון בניהול הליכים בפני רשם הירושה ובית המשפט לענייני משפחה. בין יתר הנושאים בהם מטפל עורך דין לסכסוכי ירושה ניתן למצוא הליכים הנוגעים לפירוק שיתוף בנכסי ירושה, עריכת הסכמים בין יורשים, בקשה לצו ירושה.

כמו כן תחום העיסוק כולל הליכים הקשורים לצוואה כגון בקשה לצו קיום צוואה, התנגדות ופסילת צוואה, הגנה על צוואה והתנגדות לצו קיום צוואה. ניהול עיזבון ובקשות דחופות לרבות צווים לשמירה על העיזבון.

קמרי ושות' משרד עורכי דין עוסק בתחום הירושה, משרדנו ניהל סכסוכי ירושה מורכבים חלקם הגיעו לפתחו של בית המשפט, וחלקם הסתיימו בפשרות בהסכם בין היורשים לאחר ניהול מו"מ ביניהם שהביא לפתרון המקובל על ידי כלל היורשים.

למשרדנו ניסיון רב והצלחות רבות בתיקים הקשורים לענייני צוואה, ובמיוחד בהליכים הקשורים לתוקפה של צוואה, התנגדות לה, וכן בהגנה על צוואה ומתן צו לקיומה, חלוקת נכסים בהתאם לצוואה ופירוק שיתוף בנכסי העיזבון בין הזוכים לרבות נכסי מקרקעין וכספים השייכים לעיזבון.

במקרים בהם יש חשש כי הדבר יוביל לסכסוך בין יורשים מומלץ לקבל ייעוץ משפטי מקדים טרם ביצוע פעולה כלשהי בקשר עם הירושה. ניתן לבצע פעולות הכנה מקדימות של איסוף ראיות ובירור העובדות עם עדים או קרובים לפני פתיחה בהליך משפטי.

ישנן פעולות קריטיות אשר יכולות להשפיע על התוצאה בהליכים הקשורים לסכסוכי ירושה, ולעיתים יש להימנע מפעולות מסוימות אשר עלולות לגרום נזק להליך המשפטי.

 

סכסוכי ירושה הלכה למעשה

מרבית סכסוכי הירושה מתרחשים לאחר הפטירה ובמקרים מסוימים ישנו צורך בפנייה דחופה לבית המשפט כדי להוציא צווי מניעה זמניים לשם שמירה על נכסי העיזבון, או כדי למנוע מיורש מסויים להשתלט על דירת מגורים ועוד.

כמו כן  הצורך בעורך דין העוסק בסכסוכי ירושה לעיתים עולה עוד בחיי ההורים טרם פטירתם, כך למשל כאשר אחד האחים מונה כאפוטרופוס ומנצל את המינוי לצורך דילול נכסי העיזבון או משיכת כספים מחשבון הבנק של ההורה. במקרה מסוג זה לעיתים יש צורך לפנות לבית המשפט ולבקש להחליף את האפוטרופוס אשר אינו דואג לצרכי ההורה אלא לצרכיו, ולמנות אחר במקומו.

סכסוכים בקשר לצוואה הינם סכסוכים נפוצים בתחום הירושה. הדבר מתחיל עם גילוי הצוואה וחשיפתה בפני שאר היורשים, וממשיך בהגשת בקשה לצו קיום צוואה אליה מתנגדים היורשים אשר הודרו מהירושה או כאלה שקיבלו חלק קטן יחסית אל מול שאר היורשים.

ההליך של התנגדות לצוואה מתברר בבית המשפט לענייני משפחה כאשר הטענות הנפוצות ביותר אשר מועלות על ידי המתנגדים לצוואה קשורות במצבו הרפואי של המצווה במועד עריכת הצוואה, וכן במניע לצוואה שקשור בהשפעה בלתי הוגנת ומרמה שהפעיל הזוכה על פי הצוואה על המצווה, תוך ניצול מצבו.

ישנם מקרים בהם הסכסוך בין היורשים נוצר בדיעבד ולאחר פטירה. כאשר מתגלה כי אחד היורשים דאג לשכנע את המנוח להעביר אליו ולרשום על שמו נכס כגון דירה או כספים במתנה במהלך חייו של המנוח והנכס אינו עומד לחלוקה בירושה. במצבים כאלה יש להגיש תביעה לביטול עסקת המתנה או להשבת הכספים שהתקבלו ולהוכיח כי עסקת המתנה אינה חוקית או נעשתה למראית עין בלבד.

 

ירושה בין אחים

סכסוכי ירושה בין אחים נובעים בדרך כלל מאי הסכמות ביניהם בדבר אופן חלוקת העיזבון, מי יורש מה, ומה חלקו של כל יורש בעיזבון. מלחמות ירושה מתחילות לעיתים עוד בחיי ההורים כאשר למשל בחרו ההורים לתת למי מהילדים נכס במתנה עוד בחיים, כאשר שאר האחים לא קיבלו דבר.

סכסוכי ירושה לאחר פטירה מלווים באמוציות רבות שאינן בהכרח נוגעות לכספים אלא לתחושה של קיפוח אחד האחים על ידי ההורים, כאשר למשל נושל מי מהאחים או כאשר החלוקה בצוואה גרמה לאפליה ולחלוקה בלתי שוויונית בין היורשים. הדבר יוצר תחושה של קיפוח בתוך המשפחה ומעלה שאלות בדבר המניע של המורישים לחלוקה לא שווה בין האחים ומעורר מוטיבציה לחקור ולברר את הדבר.

ניתן לפטור סכסוכי ירושה כאשר ההורים עוד בחיים, ולא חייב לחכות לפטירה כדי לגלות מה הורישו ולמי. כדי להימנע מהפתעות לאחר הפטירה ישנן משפחות בהן ההורים מכנסים את כל האחים עוד בחייהם ומסבירים להם מה החליטו לתת ולמי, ומנסים להגיע להסכמות.

ישנן משפחות אשר פונות לעורך דין ומבקשות לקבל ייעוץ משפטי כיצד לחלק את הירושה, מה לכתוב בצוואה, וכן האם ניתן לערוך איזון עוד בחיים על ידי העברת נכסים במתנה וחלוקתם באופן שוויוני בין היורשים.

דרך נוספת צמצום מלחמות ירושה הינה באמצעות עריכת הסכמים בין יורשים בדבר חלוקת העיזבון. ניתן לערוך הסכמי ירושה בין אחים אף אם ישנה צוואה, ואף ניתן לסטות מהוראותיה במידה וטרם חולק העיזבון וישנה הסכמה בין כלל היורשים. דרך עריכת הסכם בין יורשים ניתן לצמצם את אי השוויון וליצור חלוקה הוגנת אשר תשאיר את המשפחה שלמה.

 

גזל ירושה

גזל ירושה הינו מקרה נפוץ בתיקים הקשורים לסכסוכי ירושה. גזל של ירושה יכול להתחיל עוד בחיי המוריש, על ידי אחד האחים אשר דאג להתקרב להורה ולהשפיע עליו להעביר לו נכסים בין בחיים ובין לאחר המוות באמצעות עריכת צוואה.

דוגמאות לגזל ירושה ניתן למצוא למשל במקרים בהם מונה אחד האחים כאפוטרופוס של המוריש עוד בחייו, ובמקום לדאוג לענייניו של ההורה המבוגר דואג הוא לכיסו ולענייניו האישיים, או כאשר אחד האחים הינו מורשה בחשבון הבנק של ההורים ומנצל את ההרשאה לשם משיכת כספים ודילול העיזבון.

דוגמא נוספת לגזל ירושה ניתן למצוא בהרבה תיקים של התנגדות לצוואה, כך למשל כאשר לאחר המוות מתגלה לבני המשפחה, כי המוריש ערך צוואה בה הוא ציווה את כל רכושו למטפלת אשר טיפלה בו בחייו, כאשר ברור כי המטפלת ניצלה את תלותו של המוריש בה ובמרמה גרמה לו לערוך צוואה לטובתה תוך נישול בני המשפחה ויורשיו הטבעיים. כאשר מתברר כי נכסי העיזבון נגזלו על ידי מאן דהוא, הרי שאין זה סוף פסוק, וניתן גם ניתן להגיש תביעה להשבת הנכסים או הכספים שנגזלו במרמה מהמנוח.

לעיתים פעולות המרמה שבוצעו עוד בחיי המנוח טושטשו על ידי הגזלן וכדי להתחקות אחריהן נדרש להתקשר עם חוקר פרטי לשם השגת ראיות לשם הוכחות מעשי הגזל והמרמה. במקרה של גזל ירושה מומלץ לקבל ייעוץ משפטי מקדים והכוונה ע"י עו"ד המכיר את תחום הירושה. הפעולות המקדימות במקרים אלה הינן הרות גורל וסיכויי ההצלחה להשיב את הגזלה תלויות בהן.

* אין באמור לעיל להוות ייעוץ משפטי

שתפו עם חברים
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
מחבר המאמר
עורך דין גיא קמרי
עורך דין גיא קמרי

עורך דין גיא קמרי, חבר לשכת עורכי הדין בישראל, הוא המייסד של משרד קמרי ושות'. עורך הדין גיא קמרי מחזיק בניסיון רב – שהקנה לו הרבה מאוד ידע מקצועי – בדיני ירושה, דיני עזבון ודיני ירושת משק חקלאי. עורך דין גיא קמרי מייצג את לקוחותיו הן בבית המשפט והן במהלך הליכי גישור.

מאמרים נוספים עבורך
דילוג לתוכן