איך מחלקים עיזבון

להאזנה:

 

כאשר אדם נפטר, עזבונו הכולל מקרקעין, רכוש וכספים שצבר לאורך חייו והיו בחזקתו במועד לכתו, מחולק ליורשיו בהתאם לחוק הירושה. אולם במידה והנפטר יצר צוואה, העזבון מוקצה ליורשים המפורטים בצוואתו. מאמר זה נועד לענות על השאלה הרחבה: "איך מחלקים עיזבון" ולהתוות קווים מנחים לביצוע חוקי ונכון של התהליך.

 

איך מחלקים עיזבון בהתאם לחוק ומה סדר היורשים בהעדר צוואה תקפה?

בישראל חלוקת עיזבון היא הליך המתנהל לפי דיני הירושה והאפשרויות הניתנות בצוואה. כאשר אדם נפטר, נכסיו, לרבות מקרקעין, רכוש וכספים, מועברים בדרך כלל ליורשיו בהתאם להנחיות המשפטיות בחוק הירושה כברירת מחדל. עם זאת, האדם יכול גם לבחור לערוך צוואה, המאפשרת לו לפרט מי יירש את עיזבונו ובאילו תנאים בדיוק.

בעוד שאדם יכול ליצור צוואה במהלך חייו, אם לא יעשה זאת, עזבונו יחולק על פי החוק עם מותו. איך מחלקים עיזבון לפי סדר היורשים בחוק הירושה?

חוק הירושה מגדיר יורשים חוקיים ומסווג אותם לשלושה מעגלי קרבה:

  • מעגל קרבה ראשון: בן זוגו של המוריש, ילדי המוריש ושאר צאצאיו הישירים (נכדים, נינים וכן הלאה).
  • מעגל קרבה שני: הורי המוריש ואחיו.
  • מעגל קרבה שלישי: הסבים, הדודים ובני הדודים של המוריש.
איך מחלקים עיזבון
איך מחלקים עיזבון

אם יש למוריש קרובי משפחה שנותרו בחיים במעגל הראשון, כל העיזבון מועבר אליהם. אם אין קרובי משפחה מהמעגל הראשון, יירש המעגל השני, וכן הלאה. במקרים בהם ישנם מספר אנשים בתוך מעגל קרבה מסוים, העיזבון מתחלק ביניהם שווה בשווה. לדוגמה, אם המוריש מותיר אחריו בן זוג וילדים, מחצית מהעיזבון מועבר לבן הזוג, בעוד המחצית הנותרת מתחלקת שווה בשווה בין הילדים.

בנוסף, בן הזוג יורש כל כלי רכב ומיטלטלין שבבעלות המוריש. הדבר חל גם על ידועים בציבור, כל עוד ניהלו משק בית משותף ולא היו נשואים לאדם אחר בעת פטירתו של המוריש. איך מחלקים עיזבון של אדם שאין לו קרובי משפחה ידועים בין החיים?

אם למוריש אין קרובי משפחה, העיזבון מופקד בידי אפוטרופוס כללי המחזיק בו מספר שנים, המאפשר לכל היורשים הפוטנציאליים להתייצב ולתבוע את חלקם. אם לא נמצאו יורשים במסגרת הזמן המוגדרת בחוק, עזבונו של המוריש מועבר בסופו של דבר למדינה.

 

איך מחלקים עיזבון כשקיימת צוואה?

בנוסף לחלוקה על פי חוק הירושה כדין, עריכת צוואה מספקת גישה חלופית לחלוקת עיזבון. בעת עריכת צוואה, לאדם יש את החופש לקבוע מי יקבל את נכסיו לאחר מותו ובאילו תנאים. כך, בחירת המוטבים בצוואה נתונה לחלוטין לשיקול דעתו של המוריש.

ישנם מספר סוגים של צוואות:

  • צוואה בעדים: צוואה מסוג זה נערכת בנוכחות שני עדים לפחות. זהות העדים מצוינת בצוואה, אך הם אינם יכולים להיות נהנים או בעלי עניין אישי כלשהו בצוואה. נוכחותם של עדים משמשת לאמת את אמיתות הצוואה ולקבוע כי המוריש ערך אותה מרצונו, ללא כפייה או כפיה.
  • צוואה בכתב יד: צוואה בכתב יד חייבת להיכתב במלואה על ידי המוריש ובכתב ידו בלבד. ניתן ליצור אותה באופן עצמאי ללא הוצאות משפט ובלא צורך בעדים או עורך דין לענייני ירושה. אמנם זה עשוי להיראות יתרון, אך ערעור על תקפותה וכשירותו של המצווה שערך צוואה כזו, קלה יחסית אם מישהו אינו מרוצה מהוראותיה.
  • צוואה בפני רשות: צוואה מסוג זה מוגשת בפני שופט או נוטריון, אשר רשאי להקליט את דברי המוריש בעל פה או לקבל צוואה בכתב. אם המוריש בחר באפשרות בעל פה, על הרשות לתמלל את תוכן הצוואה ולהקריא אותה בחזרה למוריש, אשר לאחר מכן מאשר את נכונותה. הרשות אחראית על אימות הצהרת המצווה ורישום הצוואה.
  • צוואה בעל פה: כפי שהשם מרמז, צוואה בעל פה כרוכה בביטוי כוונותיו של האדם ללא צורך בתיעוד בכתב. עם זאת, יש להכין אותה בנוכחות שני עדים. רשות לערוך צוואה בעל פה ניתנת בדרך כלל כאשר אדם מאמין שחייו בסכנה מיידית, או שמצבו הרפואי מונע את האפשרות שייצור צוואה באמצעים אחרים.

 

איך מחלקים עיזבון בהינתן הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים?

מלבד חלוקה על פי חוק או צוואה, יורשים (בין אם נקבעו על פי הדין או בצוואה) יכולים לשנות את חלוקת העיזבון בינם לבין עצמם באמצעות חתימה על הסכם יורשים זה עם זה. בתרחיש זה, כל יורש (או קבוצת יורשים) מקבל חלק שונה ממה שהיה זכאי לו במקור, גדול יותר או קטן יותר.

עם זאת, הסכם כזה חייב להיעשות לפני מתן צו ירושה או צו צוואה. אם ההסכם הושג לאחר אחת מהפעולות הללו, מתייחסים אליו כדין כהסכם סטנדרטי בין בעלי נכסים, ויש לשלם מסים בהתאם. יתר על כן, אם יורשים מסוימים אינם מסכימים עם החלוקה החדשה, הסכם חלוקת העיזבון ייחשב כפסול.

 

לסיכום

חלוקת העיזבון היא עניין מורכב מבחינה חוקית, המצריך ניסיון והבנה מדוקדקת של המסגרת המשפטית הרלוונטית. לכן פנייה לליווי מקצועי של עורך דין צוואות וירושות חיונית על מנת להבטיח תהליך חלוקה חלק והוגן.

אם אתם זקוקים לסיוע מטעם עו"ד לענייני ירושה או יש לכם שאלות נוספות בנוגע לחלוקת עיזבונות בישראל, עו"ד גיא קמרי – עורך דין לענייני עיזבון מנוסה, יוכל לספק לכם ייעוץ פרטני ומקיף בנושא ולעזור לכם לקבל החלטות מושכלות.

פנייה להתייעצות עם עורך דין ירושות וצוואות במרכז תספק לכם את הידע והתמיכה הדרושים כדי שתדעו כיצד לגשת לתכנון חלוקת העיזבון בצורה נכונה, חוקית והוגנת שתיטיב עמכם.

משרד עו"ד גיא קמרי  סייע במרוצת שנות פעילותו ועודנו מסייע, למורישים וליורשים רבים התוהים איך מחלקים עיזבון באופן תקין, הוגן ומחייב משפטית. אל תהססו להסתייע גם אתם במשרד עורך דין גיא קמרי ולקבל את הסיוע המשפטי הנדרש – צרו עמנו קשר כבר כעת: 077-454-6091.

בישראל קיימות שתי אפשרויות עיקריות לחלוקת עיזבון. האפשרות הראשונה היא לעקוב אחר חוקי הירושה, המסדירים את תהליך החלוקה על בסיס הנחיות משפטיות. האפשרות השנייה היא יצירת צוואה, בה יוכל היחיד לציין את המוטבים ואת תנאי החלוקה של נכסיו כרצונו.

על פי חוק הירושה הישראלי, אם אדם נפטר ללא צוואה, עזבונו מתחלק בין יורשיו החוקיים על בסיס מערכת היררכית של מעגלי קרבה משפחתית. המעגל הראשון כולל את בן הזוג, הילדים והצאצאים האחרים של המנוח, אחריהם ישנם ההורים והאחים שלו במעגל השני, והסבים הסבתות וצאצאיהם – במעגל השלישי. העיזבון מועבר למעגל הקרבה הקרוב ביותר שהיורשים בו חיים ובהעדר יורשים – למדינה באמצעות האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים.

יצירת צוואה מאפשרת לאנשים לממש את האוטונומיה שלהם ולהחליט כיצד יחולק עיזבונם לאחר מותם. מסמך זה מספק הזדמנות לציין את המוטבים הרצויים, להקצות נכסים ולקבוע תנאים או הוראות לתהליך החלוקה של נכסי המנוח וכספו. צוואה מבטיחה כי רצונו של האדם לגבי העיזבון יתקיים ויכולה לסייע במניעת סכסוכים אפשריים בין בני המשפחה ואהוביו.

אם למוריש לא נותרו יורשים חיים, העיזבון יופקד אצל האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים שיחזיק בו למשך מספר שנים, ובאם בתקופה זו לא פנו יורשים כדי לתבוע את חלקם בעזבון, הנכסים יועברו לחזקת המדינה לבסוף.

שתפו עם חברים
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
מחבר המאמר
עורך דין גיא קמרי
עורך דין גיא קמרי

עורך דין גיא קמרי, חבר לשכת עורכי הדין בישראל, הוא המייסד של משרד קמרי ושות'. עורך הדין גיא קמרי מחזיק בניסיון רב – שהקנה לו הרבה מאוד ידע מקצועי – בדיני ירושה, דיני עזבון ודיני ירושת משק חקלאי. עורך דין גיא קמרי מייצג את לקוחותיו הן בבית המשפט והן במהלך הליכי גישור.

דילוג לתוכן