בעולם הירושה והעיזבונות, ישנם נכסים שאינם נכללים בעיזבון המנוח. נכסים אלו, המכונים גם "נכסים מלבר עיזבון", מהווים קבוצה ייחודית של נכסים שמתנהלים באופן שונה מיתר נכסי העיזבון. במאמר זה נסקור את המאפיינים של נכסים אלו, את ההשלכות המשפטיות הנובעות מכך, ואת האופן שבו הם משפיעים על תכנון הירושה והעברת נכסים לאחר פטירה.
נכסים שאינם נכללים בעיזבון: הגדרה ומאפיינים
נכסים שאינם נכללים בעיזבון הם נכסים שאינם עוברים באופן אוטומטי ליורשים על פי צו ירושה או צו קיום צוואה. במקום זאת, הם מועברים לפי הוראות ספציפיות שנקבעו מראש, לרוב באמצעות "הוראת מוטבים". קבוצה זו כוללת בעיקר כספים שנחסכו במסגרת קופות גמל, באמצעות ביטוחי חיים ובקרנות פנסיה.
חשיבות סעיף 147 לחוק הירושה בהקשר של נכסים מלבר עיזבון
סעיף 147 לחוק הירושה מהווה את הבסיס החוקי להחרגת נכסים מסוימים מהעיזבון. סעיף זה קובע כי כספים שיש לשלם עקב מותו של אדם על פי חוזה ביטוח, חברות בקופת גמל או קרן פנסיה, אינם חלק מהעיזבון אלא אם כן הותנה אחרת בחוזה הביטוח או בתקנון הקופה.
הרציונל מאחורי סעיף 147 בחוק הירושה הוא בעיקרו סוציאלי. מטרתו לעודד הפרשת כספים לחיסכון עתידי ולהבטיח כי כספים אלו יגיעו ליעדם המיועד באופן מהיר ויעיל, ללא צורך בהליכי ירושה ממושכים.
השלכות משפטיות של נכסים שאינם נכללים בעיזבון
ההשלכות המשפטיות של נכסים שאינם נכללים בעיזבון הן משמעותיות. ראשית, הוראות צוואה הנוגעות לנכסים אלו אינן תקפות, אלא אם כן ניתנה התייחסות ספציפית לנכסים אלו בצוואה, כולל פירוט מיקומם והיקפם, ונשלחה הודעה אל מנהל הקופה או חברת הביטוח לגבי השינוי בהוראת המוטבים.
שנית, הזכאות לנכסים אלו נקבעת על פי הוראת המוטבים ולא על פי דיני הירושה הרגילים. כלומר, המוטב זכאי לכספים אלו מכוח הוראה חוזית ולא מכוח דיני הירושה.
הוראת מוטבים: המפתח לניהול נכסים שאינם נכללים בעיזבון
הוראת מוטבים היא המנגנון המרכזי באמצעותו מנוהלים נכסים שאינם נכללים בעיזבון.
זוהי הוראה הנקבעת בהסכם בין הקופה או חברת הביטוח לבין המנוח עוד בחייו, ובה מורה האדם למי ירצה שישולמו התגמולים שמגיעים לו אחרי שיילך לעולמו.
חשוב להבין כי הוראת מוטבים היא הוראה חוזית לטובתו של צד שלישי שהוא המוטב. היא נפרדת מהצוואה ויכולה להיות שונה ממנה. לכן, חשוב מאוד לתאם בין הוראות הצוואה להוראות המוטבים כדי למנוע סתירות ובלבול.
שינוי הוראת מוטבים בנכסים שאינם נכללים בעיזבון
אחת הסוגיות המורכבות בניהול נכסים שאינם נכללים בעיזבון היא שינוי הוראת המוטבים. בעוד שבחיי האדם ניתן לשנות את הוראת המוטבים כרצונו, גם אם הודיעו למוטב על זכותו, לאחר הפטירה הדבר מורכב יותר.
שינוי הוראת מוטבים לאחר הפטירה מחייב התייחסות מיוחדת בצוואה. אין די בהוראה כללית לשינוי ייעודם של הכספים הללו. יש צורך לציין מפורשות את פרטיה של הקרן או הקופה, ולציין שנשלחה הודעה שמשנה את הוראת המוטבים. זוהי הדרך האפקטיבית מכולן להטמיע את הכספים של המוטבים בעיזבונו של המנוח.
נכסים מלבר עיזבון: השפעתם על תכנון הירושה
הבנת המעמד המיוחד של נכסים שאינם נכללים בעיזבון היא קריטית לתכנון ירושה אפקטיבי. בעת עריכת צוואה, חשוב להתייחס באופן ספציפי לנכסים אלו ולוודא כי הוראות הצוואה מתואמות עם הוראות המוטבים בקופות הגמל, ביטוחי החיים וקרנות הפנסיה.
יתרה מזאת, יש לשקול את ההשלכות המס של העברת נכסים אלו. בעוד שירושה רגילה עשויה להיות פטורה ממס בנסיבות מסוימות, העברת כספים מקופות גמל או ביטוחי חיים עשויה להיות חייבת במס בשיעורים שונים.
סוגיות משפטיות הנוגעות בנכסים שאינם נכללים בעיזבון
מעמדם המיוחד של נכסים שאינם נכללים בעיזבון מעורר מספר סוגיות משפטיות מורכבות. אחת מהן היא השאלה מתי ניתן לשנות הוראת מוטבים באמצעות צוואה. בעוד שהפסיקה אינה אחידה בנושא זה, הגישה המקובלת היא כי שינוי הוראת מוטבים בצוואה תקף רק אם נשלחה הודעה על כך לקופה או לחברת הביטוח בחיי המצווה.
סוגיה נוספת היא מעמדם של יורשי המוטב. במקרה שהמוטב נפטר לפני המנוח, השאלה היא האם יורשי המוטב זכאים לכספים. התשובה לכך תלויה בתקנון הקופה או בפוליסת הביטוח.
נכסים שאינם נכללים בעיזבון: השוואה לנכסי עיזבון רגילים
בהשוואה לנכסי עיזבון רגילים, נכסים שאינם נכללים בעיזבון מתאפיינים במספר הבדלים משמעותיים. ראשית, הם אינם כפופים להליכי ירושה רגילים. שנית, העברתם מהירה יותר ואינה תלויה בקבלת צו ירושה או צו קיום צוואה. שלישית, הם אינם חשופים לתביעות של נושי העיזבון.
יחד עם זאת, חשוב לזכור כי גם נכסים אלו עשויים להיות כפופים למסים ולחובות מסוימים, בהתאם לחוקי המס והביטוח הלאומי.
הוראת מוטבים בנכסים שאינם נכללים בעיזבון: טיפים מעשיים
כדי להבטיח כי נכסים שאינם נכללים בעיזבון יועברו בהתאם לרצונו של המנוח, חשוב לנקוט במספר צעדים מעשיים:
- עדכון הוראות המוטבים: יש לעדכן את הוראות המוטבים באופן סדיר, במיוחד לאחר אירועי חיים משמעותיים כמו נישואין, גירושין או לידת ילדים.
- תיאום עם הצוואה: יש לוודא כי הוראות המוטבים מתואמות עם הוראות הצוואה כדי למנוע סתירות.
- שמירת מסמכים: יש לשמור עותקים של הוראות המוטבים ולעדכן את היורשים או מנהל העיזבון העתידי לגבי קיומם ומיקומם.
בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם עורך דין לענייני ירושה כדי להבטיח כי כל ההיבטים החוקיים מטופלים כראוי.
לסיכום
נכסים שאינם נכללים בעיזבון הם תחום מורכב בדיני הירושה, המחייב הבנה מעמיקה והתייחסות מיוחדת. באמצעות תכנון מדוקדק, עדכון סדיר של הוראות המוטבים, ותיאום בין הוראות הצוואה להוראות המוטבים, ניתן להבטיח כי נכסים אלו יועברו בהתאם לרצונו של המנוח, תוך מניעת סכסוכים ובלבול בין היורשים והמוטבים.
כדי להבטיח שנכסים אלו מטופלים כהלכה, אתם מוזמנים לפנות להתייעצות עם משרד עו"ד לענייני ירושה קמרי ושות', ונסייע לכם בשמחה. לתיאום פגישה – חייגו אלינו כעת.