פגמים בצוואה

להאזנה:

 

פגמים בצוואה מתקיימים, כאשר המצווה ערך צוואה שלא בהתאם לכללים הקבועים בחוק הירושה. צוואה שאינה עונה להגדרות הקבועות בחוק הירושה, הינה צוואה לא תקינה אשר עלולה להיפסל ע"י בית המשפט. בחוק הירושה ישנם ארבע סוגי צוואות בהן הדין מכיר: צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בעל פה, צוואה נוטריונית (צוואה בפני רשות).

חוק הירושה מונה את המרכיבים הבסיסיים שצריכים להתקיים בכל סוג של צוואה, כדי שמסמך יחשב כצוואה, להלן:

צוואה בכתב יד : הצוואה כולה כתובה בכתב ידו של המצווה.

צוואה בעדים : הצוואה בכתב והמצווה הציג אותה בפני שני עדים.

צוואה בעל פה : הצוואה נאמרה על ידי המצווה בפני שני עדים שמבינים את שפתו, בעת שהיה שכיב מרע או בעת שראה את עצמו מול פני המוות.

צוואה בפני רשות : צוואה נאמרה בפני רשות / הוגשה לרשות, על ידי המצווה עצמו.

פגם או חסר הכרחי בצוואה

במידה ולא מתקיים אחד מן המרכיבים היסודיים בצוואה, הרי שאין המדובר בצוואה כלל, גם אם בכותרת נרשמה המילה צוואה, או שהוכח באמת שזה היה רצון המוריש. צוואה הלוקה בפגמים יסודיים תיפסל ע"י בית המשפט ולא תקוים.

פגם יסודי בצוואה בעדים למשל, הינו במצב בו הצוואה הוצגה ע"י המצווה בפני עד אחד בלבד.

פגם בצוואה בכתב יד למשל, יכול להתקיים במצב בו חלק מהצוואה כתובה שלא בכתב ידו של המצווה.

פגמים בצוואה
פגמים בצוואה

פסילת צוואה בשל חסר במרכיב יסודי בצוואה – פסק דין

כאשר מתקיים פגם יסודי במרכיבי הצוואה, הרי שהדבר יוביל לפסילת הצוואה ע"י בית המשפט.

בתיק עיזבון ת"ע 21441-03-14 שהתנהל בבית המשפט לענייני משפחה בחיפה. נידונה צוואה אשר נערכה בפני רשות בהתאם לחוק הירושה. בית המשפט פסל את הצוואה מאחר והוכח כי הצוואה לא נערכה "על ידי המצווה באמירת דברי המצווה בעל-פה בפני רשות" כדרישת סעיף 22(א) לחוק הירושה,  לא נערכה "בהגשת דברי המצווה בכתב על ידי המצווה בעצמו" . בהקשר זה הובהר ע"י בית המשפט כי הקראת הצוואה באוזני המצווה אין בה לרפא את הפגמים שנפלו, ובית המשפט הורה על פסילת הצוואה.

ייעוץ משפטי לאבחון פגמים בצוואה

במידה ויש ברשותכם צוואה אשר עולה חשש כי אינה עונה להגדרת חוק הירושה ויש בה פגם, מומלץ להתייעץ עם עו"ד ירושות וצוואות. התייעצות עם עורך דין ירושה המתמחה בתחום אשר ידע לבחון את הפגם ואת משמעותו, והאם ניתן לקיים את הצוואה על אף הפגם.

* אין באמור לעיל להוות תחליף לייעוץ משפטי

שתפו עם חברים
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
מחבר המאמר
עורך דין גיא קמרי
עורך דין גיא קמרי

עורך דין גיא קמרי, חבר לשכת עורכי הדין בישראל, הוא המייסד של משרד קמרי ושות'. עורך הדין גיא קמרי מחזיק בניסיון רב – שהקנה לו הרבה מאוד ידע מקצועי – בדיני ירושה, דיני עזבון ודיני ירושת משק חקלאי. עורך דין גיא קמרי מייצג את לקוחותיו הן בבית המשפט והן במהלך הליכי גישור.

מאמרים נוספים עבורך
דילוג לתוכן