הפקדת צוואה היא פעולה שנועדה לחזק את תוקפה כמסמך משפטי מחייב ואת אמינותה. כאשר צוואה מופקדת אצל רשם הירושה, הדבר הופך אותה עמידה יותר בפני התנגדויות, בהיותה של ההפקדה ראיה לכוונתו הנחרצת של המוריש לערוך את הצוואה ולהביע את רצונותיו הסופיים. במאמר זה נעסוק במגוון נושאים הקשורים לתהליך הפקדת הצוואה, לרבות הליך הפקדת הצוואה, היתרונות הגלומים בכך וההגבלות הנוגעות לתהליך זה.
על היסוד המשפטי להפקדת צוואה
על פעולת הפקדת הצוואה, חלות התקנות המפורטות בסעיף 21 בחוק הירושה. כאמור בסעיף זה, בידי המוריש עומדת הבחירה למסור באופן אישי את צוואתו לרשם לענייני ירושה, על מנת להבטיח את שמירתה והגנתה. חיוני להדגיש כי הפקדת צוואה עומדת בנפרד מפעולת החיבור או גיבוש הצוואה עצמה. במקום זאת, היא פועלת כשיטה לאחסון הצוואה במקום מוגן ואין לה השפעה על הלגיטימיות המשפטית שלה בשום מובן.
האם הפקדת צוואה יכולה להתבצע בידי אדם זולת המצווה עצמו?
בהתאם להוראות המפורטות בסעיף 21 לחוק הירושה, פעולת הפקדת הצוואה היא פעולה יחידנית שלא ניתן להפקידה בידי גורם אחר, למעט מקרים בהם נוטריון מסייע למצווה ביצירת הצוואה במסגרת עריכת צוואה בפני רשות מלכתחילה וההפקדה אצל רשם הירושה נערכת לבקשת המוריש ומתבצעת בידי הנוטריון מטעמו של אותו מוריש.
מה התהליך להפקדת הצוואה במשרדי רשם הירושה?
תהליך הפקדת צוואה אצל רשם הירושה, מתבצע לפי פרוטוקול ספציפי הדורש כאמור, מעורבות אישית של המוריש. ההקפדה על ההנחיות הקבועות בסעיף 21 א' בחוק הירושה היא חיונית בהקשר זה. לפי סעיף זה, רק המוריש עצמו, בתור הפרט האחראי על עריכת הצוואה, מוסמך לבצע את ההפקדה. לא ניתן להאציל אחריות זו אל עורך דין צוואות וירושות, או שליח. לפיכך, המוריש נדרש להגיע באופן אישי למשרד רשם הירושה הקרוב למקום מגוריו, על מנת לסיים את הליך ההפקדה בעצמו.
ראשיתו של הליך הפקדת הצוואה, במילוי טופס בקשה ייעודי להפקדת צוואות בלשכת הרשם לענייני ירושה. לצד הבקשה יש לצרף את הצוואה המקורית הנושאת את חתימת המוריש. אימות זהות המוריש יתבצע על ידי פקיד ממשרד הרשם באמצעות תעודת זהות ישראלית תקפה. כמו כן, חובה להציג אישור תשלום עבור אגרת הטיפול בבקשה, וניתן להסדיר את התשלום באופן אישי במשרד הרשם או בערוצים המקוונים.
עם סיום מוצלח של שלב האימות, הצוואה המקורית עוברת סריקה ולאחר מכן נשמרת במערכת הממוחשבת של הרשם. לאחר מכן היא מוכנסת לתוך מעטפה סגורה ומאוחסנת בצורה מאובטחת בכספת המאובטחת בלשכת הרשם. במדינת ישראל ישנו מרשם לאומי מיוחד המיועד לצוואות שהופקדו אצל הרשם, ומעשה ההפקדה מתועד ונרשם כדין במרשם זה.
מהו חלון הזמן להשלמת תהליך הפקדת הצוואה?
החוק קובע שיש להפקיד את הצוואה תוך פרק זמן של 30 ימים מיום היווצרותה. ניתן לבצע את ההפקדה על ידי הגשה פיזית של הצוואה המקורית לרשם הירושה או על ידי שימוש בפלטפורמה המקוונת המוצעת כיום באתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי.
אילו סוגים של צוואות אפשר להפקיד אצל רשם הירושות?
רק צוואות בכתב יד או צוואות בעדים ניתן להגיש באופן אישי להפקדה ברשם לענייני ירושה. אין אפשרות להפקיד צוואה בעל פה, שכן הן בדרך כלל מדובר בצוואות שנערכות בעל פה בנוכחות 2 עדים ומעלה בהינתן מצב בריאותי המסכן את חיי המוריש. הנחיות ייחודיות נוגעות להפקדת צוואות בעל פה, בהן העדים נושאים באחריות לרשום את פרטי צוואת המנוח. בהקשר של צוואות המופקות בפני גורם מורשה, כגון נוטריון, ניתן להגיש אותן באופן אישי על ידי המוריש. לחילופין, ניתן להעביר את האחריות להפקדה מטעם המוריש, לידי הנוטריון שליווה את יצירת הצוואה, בהתאם לקבוע בתקנות הנוטריונים, בסעיף 23-1א'.
מהם היתרונות של הפקדת צוואה?
הפקדת צוואה מציעה מספר יתרונות בולטים. ראשית, עצם ביצוע ההפקדה, מהווה מעין הוכחה, לזהותו של המפקיד כיוצר הצוואה ולתאריך הספציפי של היווצרותה, ובכך למעשה מבססים את תוקפה במידה מסוימת. אמצעי זה גם מגן על הצוואה מפני סיכונים פוטנציאליים כגון הרס, אובדן או היעלמות של המסמך עם הזמן. הודות להפקדה אצל הרשם, הצוואה נשארת שמורה בבטחה עד לפטירתו של המוריש, ואז רשם הירושה שולף אותה מהשמירה ומעביר את תוכנה למוטבים הרשומים.
לא פחות חשובה היא ההבנה שבהעדר העתק זמין של הצוואה, העדר ראיות בדבר קיומה של הצוואה עלול להביא למתן צו ירושה. הפקדת הצוואה משמשת כראיה מהותית נגד האשמות בדבר זיוף צוואה או התנגדויות למימוש הצוואה. ההפקדה משמשת גם כראיה הסותרת במידה רבה טענות על העדר כוונה מצד המוריש לערוך צוואה. שכן עצם האינטראקציה בין המוריש לרשם הירושה במהלך תהליך ההפקדה, יש בו כדי להעיד במידה רבה על כוונת מכוון בעריכת הצוואה ורצון המצווה במימושה.
מעבר לכך, הפקדת הצוואה פועלת כאמצעי מניעה מפני השמדה בשוגג של המסמך על ידי המוריש או השמדה מכוונת על ידי יורשים, העשויים לחלוק על ההוראות המפורטות בצוואה.
כל היתרונות האלו ביחד, מדגישים את המשמעות של הפקדת צוואה הן לטובת המוריש והן לטובת ביצוע חלק של תהליך הירושה, לרווחת הנהנים בצוואה.
לסיכום
פעולת הפקדת הצוואה היא צעד מכריע להבטחת שמירת המסמך, מתן ראיות לכוונות המוריש והגנה על המסמך מפני התנגדויות אפשריות. בין אם אתם זקוקים לסיוע בהפקדת צוואה, משיכת צוואה שהופקדה, או כל נושא משפטי אחר הנוגע לירושה וצוואות, מומלץ בחום לפנות לליווי משפטי מקצועי אצל עו"ד לענייני ירושה.
לקבלת ייעוץ והכוונה משפטית איכותית של עורך דין ירושות וצוואות במרכז, אל תהססו לפנות אל משרד עו"ד גיא קמרי, בעל משרד עורך דין לענייני עיזבון המתמחה בדיני ירושה.
כדאי ליצור קשר עם עורך דין גיא קמרי עוד היום, כדי להבטיח שכל ההיבטים הנוגעים בצוואתכם מטופלים ברמת המקצוענות והיסודויות הגבוהה ביותר.