כשירות רפואית לצוואה הינה מונח משפטי המתייחס ליכולתו של אדם לערוך צוואה תקפה מבחינה משפטית. משמעות הדבר היא שהאדם מבין את משמעות הצוואה, השלכותיה והיא משקפת את רצונו החופשי ולא קיימת מגבלה רפואית אשר פגעה ביכולותיו אלו.
מהי כשירות רפואית לצוואה?
עריכת צוואה תקפה מבחינה משפטית מחייבת הוכחת כשירותו של המצווה. במסגרת זו, נבחנת יכולתו של האדם להבין את משמעות הצוואה, השלכותיה וקבלת החלטות רציונליות חופשיות, בשים לב למצבו הרפואי. הבנה מעמיקה של נושא זה חיונית על מנת להבטיח את תוקף הצוואה ואת מימוש רצונו האמיתי של המצווה.
סעיף 26 לחוק הירושה, שכותרתו "כשרות לצוות" קובע כי:
"צוואה שנעשתה ע"י קטין, או מי שהוכרז פסול דין או שנעשתה בשעה שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של צוואה – בטלה".
המושג כשירות רפואית לצוואה נבחן כחלק מהשאלה מה פירוש התיבה "להבחין בטיבה של צוואה". פסיקת בתי המשפט בחנה את הפירוש של היכולת להבחין בטיבה של צוואה על פי שלושה רכיבים עיקריים: מודעות המצווה לעובדה שהוא ערך צוואה, מודעותו לגבי היקף רכושו ויורשיו, מודעתו באשר לתוצאות הצוואה והשלכותיה על יורשיו.
כחלק מבחינת הכושר להבחין בטיבה של הצוואה, על המצווה להיות בדעה צלולה ולפרש נכונה את המציאות הסובבת אותו, כאשר דעתו משוחררת מלחצי נפש חולניים ומחשבות שווא. כשירות רפואית לצוואה נבחנת בעיקר אך לא רק, על סמך המסמכים הרפואיים של המצווה בסמוך לעריכת הצוואה באמצעות חוות דעת של מומחה רפואי בתחום הפסיכוגריאטריה או פסיכיאטריה, בהתאם לבעיות הרפואיות אשר היו למצווה.
הדרך להוכחת כשירות רפואית לצוואה:
דרך המלך להוכחת כשירות רפואית לצוואה הינה כאמור על ידי מומחה רפואי אשר מגיש חוות דעת בדבר כשירות המצווה נכון למועד עריכת הצוואה. יחד עם זאת ישנן דרכים נוספות להוכחת כשירות רפואית של המצווה מלבד חוות דעת רפואית. כך למשל ניתן ללמוד על מצבו הרפואי של המצווה מעורך הצוואה או עדותם של העדים לצוואה. לעיתים עדותם של עורך הצוואה ועדי הצוואה יכולה להוביל לקביעה המנוגדת לחוות דעת רפואית ואף לסתור אותה.
מומחה רפואי בהתנגדות לצוואה:
כדי לבחון כשירות רפואית לצוואה יש להידרש לחוות דעת מומחה רפואי. שאלת כשירות רפואית עולה בהליכים של התנגדות לצוואה, כאשר מבקש המתנגד לקיומה להוכיח כי המנוח ערך צוואה כאשר אין הוא כשיר לכך בשל מגבלה רפואי ממנה הוא סבל. מומחה רפואי בהתנגדות לצוואה מתמנה על ידי בית המשפט והוא בוחן את המסמכים הרפואיים של המצווה בדיעבד כחלק מקביעתו הסופית האם המנוח היה כשיר לערוך צוואה. יודגש כי קביעת המומחה הרפואי הינה בעלת משקל רב, אך בסופו של יום הקביעה הסופית של בחינת כשרות רפואית לצוואה נעשית על ידי בית המשפט.
לא בנקל יסטה בית המשפט מחוות דעת של מומחה רפואי בהליך התנגדות לצוואה, הדבר שמור למקרים חריגים המצדיקים זאת וכאשר מסקנתו של המומחה אינה יכולה לעמוד. כך למשל כאשר המומחה הרפואי לא ערך בדיקות מקיפות או התעלם מחומר רפואי חיוני, אשר יכול להוביל לשינוי מסקנתו הסופית.
משרד קמרי ושות' עו"ד לענייני ירושה עוסקים בתחום הצוואות והירושות, הננו נותנים ייעוץ משפטי מקדים ובחינת הסיכויים המשפטיים לקבלת הטענה של העדר כשרות לצוות. הנכם מוזמנים לפנות אלינו לכל שאלה ופרטים נוספים.