להאזנה:
מס ירושה : מהו מס ירושה והאם הוא קיים בישראל?
ישנם מקרים בהם מימוש ירושה, עלול להיות כרוך במס. מדוע בכלל קיים מס ירושה? האם הוא קיים בישראל? מתי תיאלצו לשלם מס שבח ירושה ולמה חשוב לתכנן מראש את סוגיית מיסוי הירושות? כל התשובות בהמשך! הישארו איתנו!
אם קיבלתם ירושה – ודאי תשמחו לדעת שכבר 40 שנה שלא מחייבים במס ירושה בישראל. לעומת זאת, כשתרצו לממש את הנכסים שירשתם או לחלק אותם אחרת בין היורשים, ייתכן שתחויבו במס בשיעור גבוה.
מאחר שנושא מיסוי ירושות עלול להיות מורכב, מומלץ לתכנן אותו מראש ולהתייעץ עם עורך דין לענייני ירושות, אם ניתן, עוד בחייו של המוריש.
מה זה מס ירושה והאם הוא קיים בישראל?
מס ירושה הוא מס המוטל על נכסים, מקרקעין וכספים (החל מגובה מסוים), אשר מועברים בירושה, ומחושב על פי אחוז משוויה הכולל. המס, הנהוג במדינות רבות בעולם, נועד להכניס כספים לאוצר המדינה ולהפחית את ריכוזיות ההון.
נכון ליולי 2023, לא קיים מיסוי ירושות בישראל. בשנת 1950, נכנס לתוקפו בארץ מס ירושה, אך בוטל בשנת 1981 בטענה שאינו רווחי למדינה, בשל הוצאות גבייה גבוהות.
מה ההבדל בין מס ירושה למס עיזבון?
מס עיזבון ומס ירושה הם למעשה אותו מס, המוטל על יורש, בגין נכס שירש. בשנים בהן הוטל מס עיזבון או מס ירושה בישראל, בוצעה הערכת שומת מס, לבירור שווי העיזבון.
לשומת מס עיזבון, יש משמעות גם היום, כשמוכרים נכס מקרקעין שהתקבל בירושה בתקופה בה היה נהוג מס ירושה. אם המוריש הלך לעולמו כשמס ירושה היה בתוקף (עד אפריל 1981), מס שבח ירושה, שיוטל על יורש הנכס, יחושב על פי שוויו ביום פטירת המוריש. אם המוריש נפטר לאחר ביטול המס, יחושבו הנתונים המקוריים.
מהו מס שבח ירושה?
כל עסקת מקרקעין, חייבת במס שבח או מס רכישה ולכן אדם המבקש למכור נכס שירש, יחויב במס שבח ירושה. ניתן לחשב מס שבח לפי כל תקופת ההשבחה, מהקנייה בידי המוריש למכירה בידי היורש, מה שעלול להגיע לסכומים גבוהים, בעיקר כשהנכס הוא אדמה חקלאית או שטח מסחרי והמכירה תניב רווח.
יורש יכול להיות מחויב במס שבח ירושה, גם כשהנכסים והרכוש נמצאים במדינה אחרת, בהתאם לחוקי אותה מדינה.
פטור ממס שבח ירושה
פטור ממס שבח במכירת דירה שהועברה בירושה, ניתן לקבל כשהמוכר הוא בן זוגו, צאצאו או בן הזוג של הצאצא של המוריש (הפטור אינו תקף, כשהורה יורש ילד), וזאת כאשר בבעלות המוריש דירת מגורים אחת, שמיועדת אך ורק למגורים.
בקשה לפטור ממס שבח מוגשת לרשות המיסים במסגרת הצהרה על מכירה או קניית זכות על מקרקעין בצירוף צו קיום צוואה או צו ירושה.
מס ירושה בחלוקת עיזבון בין יורשים
יורשים המבקשים לערוך "הסכם בין יורשים" ולשנות את חלוקת העיזבון, עלולים גם הם להיות מחויבים במס מקרקעין, למרות שחוק מיסוי מקרקעין, מאפשר לחתום על הסכם חלוקת עיזבון, ללא מס או במס מופחת בתנאים מסוימים. לכן מומלץ לבצע את ההסכם בליווי עורך דין ירושות מיומן ומנוסה, אשר מכיר את תחום המקרקעין על בוריו.
על פי חוק הירושה, תשכ"ה- 1965, שינוי חלוקת עיזבון בין יורשים אינו נחשב לעסקת מקרקעין, ופטור ממס שבח, בתנאי שההסכם נערך בין היורשים בלבד, כולל אך ורק את נכסי העיזבון ולא נעשתה חלוקה קודמת.
תכנון מס ירושה
תכנון מיסוי ירושות, כדאי לבצע כשהמוריש בחייו, בעיקר בעריכת צוואה. תכנון מס נכון, יכול למנוע קשיים עתידיים ולחסוך כספים.
אם לא נעשה בידי המוריש, כדאי ליורשים לבצע תכנון מס ירושה, לפני מימוש צו הירושה או צו קיום הצוואה. התכנון צריך לכלול את בדיקת נכסי העיזבון, מיקומם ורישומיהם, זהות המוטבים, הסכם חלוקת עיזבון במקרים מסוימים וכדומה, ניתן לקבל ייעוץ מקדים ע"י עורך דין בענייני ירושה.
תכנון מוקדם ימנע מצב של חבות גדולה במס שבח במכירת המקרקעין, בחלוקתו המחודשת בין היורשים ובביצוע פירוק שיתוף במקרקעין.
* אין באמור לעיל להוות יעוץ משפטי או תחליף ליעוץ משפטי.