עורך דין פירוק שיתוף בנחלה הינו עורך דין העוסק בתחום הנחלות ובעל ידע משולב בתחום המקרקעין והירושה במושבים ויישובים בהם חל משטר הנחלות. על פירוק שיתוף של נחלה או משק חקלאי חלים כללים וחוקים מיוחדים ובראשם מדיניות אי פיצול נחלה, דבר המצריך להעביר את הנחלה ליורש אחד או מכירתו לצד ג' ואין אפשרות (למעט במקרים מיוחדים בהם ניתן לבצע פיצול) לחלק את הנחלה בין כל היורשים.
מתי נדרש לבצע פירוק שיתוף בנחלה?
כאשר בעלי זכויות בנחלה הולכים לעולמם, ולא דאגו במהלך חייהם למנות "בן ממשיך" או לערוך צוואה מסודרת לגבי גורל הנחלה לאחר פטירתם, ובין היורשים אין הסכמה על דרך חלוקת העיזבון ביניהם, עולה הצורך לפרק את השיתוף בנחלה.
בניגוד לנכסים "רגילים" כגון בית או נכס בעיר, הרי שלגבי נחלה החוקים הם שונים ולא תמיד כללי הירושה חלים במקרים אלה. על נחלה או משק חקלאי ואופן העברתם לאחר פטירה חלים הסכמי משבצת של רשות מקרקעי ישראל, וכן חוקי הירושה הרלוונטיים, לפיכך בעת בחירת עורך דין פירוק שיתוף בנחלה, יש לבחון את ניסיונו ומידת הבנתו בתחום הספציפי של משקים חקלאיים ונחלות.
כך גם במקרים של גירושין, בהם מבקשים בני הזוג לפרק את השיתוף ביניהם, בין אם בדרך של רכישת הנחלה על ידי אחד מבני הזוג ובין אם בדרך של מכירת הנחלה לצד ג'.
כיצד מתבצע הליך של פירוק שיתוף בנחלה ?
הליך פירוק שיתוף בנחלה ניתן לבצע ללא מעורבות של בית המשפט במידה וישנה הסכמה בין כלל היורשים או הסכמה בין בני הזוג. בדרך כלל ולמעט מקרים חריגים, לא ניתן לפצל את הנחלה בין מספר יורשים, ויש צורך בבחירת יורש שיקבל את הנחלה תוך פיצוי שאר היורשים על חלקם בירושה, הדבר יכול להתבצע במסגרת עריכת הסכם חלוקת עיזבון בין היורשים.
במידה ואין הסכמה בין היורשים או בני הזוג בדבר אופן החלוקה של הנחלה, יש להגיש תביעה לפירוק שיתוף בנחלה לבית המשפט. בית המשפט המוסמך לכך מאחר ומדובר ביורשים/אחים/בני זוג הוא בית המשפט לענייני משפחה.
יחד עם הגשת התביעה לפירוק שיתוף בנחלה מבקשים מבית המשפט שימנה שמאי שיעריך את שווי הנחלה, את התשלומים הצפויים לרמ"י בגין המכירה וכן תשלומי מיסים שעלולים להשתלם כתוצאה מהמכירה.
ישנה פסיקה המכירה כי הפיצוי שאמור לשלם מי שמקבל את הנחלה הינו פיצוי תוך הפחתת מיסים ותשלומים לרמ"י, וישנה פסיקה השוללת זאת, כל מקרה ונסיבותיו הפרטניות יכול להביא לתוצאה שונה.
עורך דין פירוק שיתוף בנחלה במה הוא יכול לעזור?
כאמור לעיל הליך של פירוק שיתוף במשק חקלאי או נחלה הינו הליך מורכב הדורש ידע משפטי ספציפי בתחום דיני הירושה, דיני אגודות שיתופיות ומקרקעין. עורך דין פירוק שיתוף בנחלה הינו עו"ד הבקיא בתחום הנחלות ויכול למנוע סיבוכים אפשריים, כגון:
כאשר יש מינוי של בן ממשיך בנחלה – במצבים בהם מונה בן ממשיך בנחלה, בנחלות בעלי הסכם משבצת תלת צדדי, הרי שהוא זכאי לקבל את הנחלה מבלי לפצות את שאר היורשים. אך ישנם מקרים מורכבים בהם מונה בן ממשיך, אך יחד עם זאת ההורים המנוחים אפשרו לעוד אחים להתגורר ולעשות שימוש בנחלה, בהתאם להסכמים פנים משפחתיים.
כאשר הותירו ההורים צוואה בנחלה – במצבים בהם הותירו ההורים צוואה לגבי הנחלה, לא בהכרח שצוואה זו תקוים ככתבה וכלשונה, לאור ההגבלות של רשות מקרקעי ישראל הקבועות בהסכם המשבצת, במידה והיורשים לא הצליחו להגיע לפתרון בהתאם לצוואה, יש לפנות לבית המשפט שיכריע על תוקף הצוואה ועל אופן פירוק השיתוף בנחלה.
כאשר ישנו בן אשר מסוגל לקיים את המשק – המדובר בבן אחד אשר התגורר בנחלה והוא זה אשר מסוגל להמשיך ולהפעיל את הנחלה, בהסכמים דו צדדים ישנה משמעות רבה לשאלה מי הבן שמסוגל לקיים את המשק, שכן קביעה כזו יכולה להוביל את בית המשפט למסור לו את הנחלה ללא חובת פיצוי כלשהיא.
סעיף 114 לחוק הירושה – חל בהסכמים תלת צדדים כאשר לא מונה בן ממשיך ואין צוואה, הרי שבית המשפט יקבע מיהו הבן שמסוגל לקיים את המשק תוך פיצוי שאר היורשים, במסגרת השיקולים בית המשפט יבחן האם ישנו יורש אשר השקיע בחייו בעבודה בנחלה ולא קיבל תמורה.
בשלב גירושין כאשר אין הסכמה בין בני הזוג מי יקבל את המשק לאור זכות קדימה הקבועה בחוק המקרקעין, הרי שהדבר מצריך הגשת תביעה לבית המשפט. בהליכים אלה יכולה לעלות טענה כי הנחלה לא שייכת לשני בני הזוג ולא התקיים שיתוף בנחלה.
קמרי ושות' משרד עו"ד עוסק בתחום הנחלות ומשקים חקלאיים, למשרדנו ניסיון רב של שנים בתביעות של פירוק שיתוף בנחלה ובתחום הנחלות בכלל, בכל ערכאות השיפוט. הנכם מוזמנים לפנות אלינו לקבלת ייעוץ משפטי מקדים.
*אין באמור לעיל להוות יעוץ משפטי.