לאחר פטירתו של אדם מבקשים יורשיו על פי דין או זוכים על פי צוואה לפעול לחלוקת הכספים שהותיר בחשבון הבנק, מימוש ירושה של הכספים בבנק ניתן לבצע באמצעות הסכמת כלל היורשים. האם כללי הירושה בישראל חלים גם על חשבון בנק שהותיר המנוח בחו"ל? מה הדין במצב בו אחד היורשים מסרב לפעול לחלוקת הכספים? מה הדין כאשר חשבון הבנק של המנוח הינו חשבון משותף? האם הכספים הנמצאים בחשבון הבנק שייכים ליורשי המנוח או שעוברים לשותף בחשבון? כל התשובות במאמר שלפניכם.
מימוש צו ירושה או צו קיום צוואה לגבי כספים בחשבון בנק
לאחר הוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה לפי העניין, יכולים היורשים לפנות לבנק עם צו הירושה המקורי ולבקש לקבל את הכספים שנמצאים בחשבון המנוח ולחלקם בין היורשים לפי צו הירושה כל אחד ע"פ חלקו. למרות של פי חוק על הבנק להעביר את הכספים ליורשים מיד עם דרישתם לכך, לעיתים מערים הבנק קשיים להעברת הכספים ודורש לקבל את הסכמתם של כלל היורשים טרם ביצוע פעולת חלוקה בחשבון.
סירוב אחד מהיורשים להוציא את כספי הירושה מחשבון הבנק
כאשר אחד או יותר מהיורשים מסרב לחתום על מסמכים לחלוקת הכספים בבנק, יסרב הבנק בדרך כלל להעביר את כספי הירושה ליורשים בשל התנגדות היורש הסרבן. במצב דברים זה, ניתן לחייב את היורש הסרבן לחתום על המסמכים לחלוקת הכספים באמצאות הגשת תביעה לבית המשפט לענייני משפחה.
ירושה של חשבון בנק משותף
חשבון בנק משותף למנוח עם אדם אחר, כגון בן הזוג או אחד מהיורשים, מקים חזקה הניתנת לסתירה, לפיה הכספים בחשבון המשותף שייכים לשני השותפים באופן שווה ואינם עוברים בשלמותם ליורשי המנוח. החוק יוצא מנקודת הנחה כי במידה וישנם שני שותפים לחשבון, כוונתם היתה כי הכספים שייכים לשניהם במשותף, ומי שטוען אחרת עליו הנטל לסתור זאת.
בהקשר זה יודגש כי "סעיף אריכות ימים" עליו חתמו השותפים אין בו כדי להקנות זכויות בעלות על הכספים, אלא, הוא משמש במערכת היחסים שבין השותפים לבין הבנק, אשר מאפשר פעילות לאחר פטירתו של אחד מהשותפים.
כמו כן, יש להבחין בין חשבון משותף שנפתח מלכתחילה על ידי שני השותפים ושניהם תרמו להכנסות בו, לבין חשבון בנק שנפתח מלכתחילה על שם המנוח, הוא זה שהפקיד את הכספים, ולאחר מכן צירף כשותף את בן הזוג או אחד מן היורשים.
כאשר חשבון הבנק נפתח מלכתחילה על ידי שני השותפים יחדיו, קמה חזקה הניתנת לסתירה, לפיה הכספים שהופקדו בחשבון הבנק שייכים לשני השותפים באופן שווה, ומי שטוען אחרת עליו הראיה וחובת ההוכחה.
מצב הדברים שונה, כאשר החשבון נפתח מלכתחילה על ידי המנוח, ולאחר מכן הצטרף אחר כשותף לחשבון. כאשר החשבון נפתח מלכתחילה על ידי המנוח, מי שהצטרף כשותף במועד מאוחר יותר, יצטרך להוכיח כי אכן המנוח צירף אותו כשותף והתכוון לתת לו את הכספים בהסכם מתנה. חובת ההוכחה כאן הינה מוגברת, והשותף שצורף לחשבון ידרש להוכיח בראיות חד משמעיות על כוונת המנוח לתת לו מתנה. נטל מוגבר עוד יותר ידרש מהשותף שצורף במידה ויוכח כי הכספים בחשבון הופקדו על ידי המנוח בלבד.
ירושה של חשבון בנק בחו"ל
חוק הירושה הישראלי קובע כי הדין החל על ירושתו של אדם הינו "דין מושבו של המוריש בשעת פטירתו", כלומר על מוריש שנפטר בישראל יחול חוק הירושה הישראלי. יחד עם זאת סעיף 138 לחוק הירושה קובע באשר לנכסים אשר נמצאים בחו"ל, כי במידה והדין במקום הימצאם שולל את תחולת חוק הירושה הישראלי, יחול הדין המקומי על נכסים אלה. כך הוא הדין באשר לחשבון בנק שנמצא בחו"ל.
כלומר כדי לדעת מי יורש את הכספים אשר נמצאים בחשבון בנק בחו"ל, יש לקבל חוות דעת לדין הזר, שמתייחסת לשאלה מה קובע הדין המקומי באשר לירושת חשבון הבנק. במידה והדין המקומי קובע כי חשבון הבנק עובר בירושה בהתאם לדין במדינה הזרה והוא שולל את תחולת חוק הירושה הישראלי, אזי הכספים בחשבון הבנק יועברו ליורש בהתאם לדין הזר.
ככל ויש לכם מחלוקת הנוגעת לירושה של חשבון בנק הנכם מוזמנים לפנות אלינו. קמרי ושות' משרד עו"ד לענייני ירושה יספקו לכם ייעוץ משפטי מקצועי, וילוו אתכם בכל הליך משפטי הנוגע לכספים המוחזקים בחשבון בנק שהתקבלו בירושה.
* אין באמור לעיל להוות ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי המשתנה ממקרה למקרה.